Dwars door de pijn. Mijn grillige weg van ziekte naar genezing

Dineke van Kooten

Samen met Dineke Van Kooten mag ik een lezing geven in het Rustpunt op zondag 8 mei (inschrijving en uitnodiging zie onderaan) Niet toevallig, want haar boek loopt parallel met ‘Als alles verstilt’, het boek dat ik zelf schreef. Beide werken tonen hoe een lijdensweg soms nodig is om je diepste goddelijke zelf te (her)ontdekken.

‘Tijdens haar zwangerschap werd Dineke van Kooten ziek. Ze kreeg te horen dat ze nooit meer beter zou worden. Na veertien jaren van ziekte, gekluisterd aan rolstoel en bed, werd ze als door een wonder in de kapel van een klooster genezen.’

Dit boek cirkelt niet rond de wonderbaarlijke genezing in de kloosterkapel in Gent met alle mogelijke speculaties over mirakels en wonderen Gods, maar wel rond de innerlijke weg naar genezing en herstel.

Dineke bespreekt overzichtelijk hoe haar ziekte haar zelfbeeld, haar relaties met haar gezin en haar omgeving beïnvloedde. Hoe negatieve overtuigingen, emotionele wonden uit haar jeugd, pijn en machteloosheid, verdringing, een systeem overeind hielden dat op overleven gericht stond, maar niet levenwekkend was.


Haar ziekte was voor haar een uitnodiging om te kiezen ‘tussen langzaam sterven en een persoonlijk ontwikkelingstraject aangaan’.
Moedig kiest ze voor dat laatste. Niet alleen tijdens haar ziekte maar ook na haar genezing, die ze benoemt als ‘een nieuw begin’. Dankzij therapie, retraites en een latere opleiding, ontdekt ze hoe ze resoluut en eindelijk haar eigen, persoonlijke weg moet gaan, los van andermans meningen. Een goddelijke weg die totaal is: lichaam , geest en ziel.

In het tweede deel van haar boek, ‘levenslessen’ toont ze ons overtuigd en doorleefd hoe een weg naar bevrijding er uit kan zien. Eén van grondige zelfkennis, acceptatie, verbondenheid, gelijkwaardigheid, open communicatie. Ze onderbouwt deze visie door heldere referentiekaders en waardevolle inzichten, toegepast op haar eigen leven.

Dit boek is helder geschreven en goed gestructureerd. Het nodigt uit om de getuigenis, de inzichten, de poëzie die in elk hoofdstuk is opgenomen, te toetsen aan eigen levenservaringen, persoonlijkheid en visie. ‘Dwars door de pijn’ geeft een impuls om stil te staan bij de eigen persoonlijke groei in de volle betekenis van het woord.

Met dank aan de openhartigheid en de doorleefde wijsheid van Dineke van Kooten.

Inschrijven via:
https://www.hetrustpunt.com/nl/activiteit/1281/-het-lichaam-uitdrukking-van-de-ziel-uitdagend-en

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: